Keväinen makumatka Bomanin vinkeillä - Vinkit myös lihan pakastamiseen

Koronan takia moni odotettu ulkomaanmatka on jäänyt toteuttamatta ja mieleenpainuvia ruokaelämyksiä kokematta. Onneksi omasta keittiöstä käsin voi matkustaa erilaisiin makumaailmoihin. Keittiömestari Teemu Boman kehottaa antaa oman mielikuvituksen vaeltaa tänä keväänä kesän grillikautta odoteltaessa.

“Kevään raaka-aineista ja hyvästä lihasta voi valmistaa juuri sitä, mitä tekee mieli. Uutta kokeillessa kannattaa muistaa, ettei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa valmistaa ruokaa. Mitä lisäisit itse näihin annoksiin?” keittiömestari Teemu Boman vinkkaa.

Keväiset liharuoat – anna näiden vinkkien viedä sinut mukanasi

Itämaistyylinen kaalikääryle nyhtöpossusta

Maukkaasta varhaiskaalista, sushiriisistä ja ylikypsästä possusta voi valmistaa itämaiseen tyyliin kaalikääryleitä. Riisin voi maustaa riisiviinietikalla, jota voi myös käyttää varhaiskaalin pehmentämiseen: näin saat täytteet helpommin rullattua kaalin sisälle. Atrian viljaporsaan niskasta valmistuu suussa sulava pulled pork, jonka annetaan kypsyä uunissa 80–90 asteiseksi. Lihan pintaan saa itämaista makua korianterilla, soijalla, seesamilla, limellä ja riisiviinietikalla.

Uunissa kypsynyt jäähdytetty liha nyhdetään haarukalla silpuksi. Sen jälkeen riisin ja lihan voi kääräistä pehmenneen varhaiskaalin sisään. Kääryleet tarjoillaan lämpimähkönä, ja ne sopivat dipattavaksi esimerkiksi hapanimeläkastikkeeseen – tai vaikka wasabimajoneesiin.

Pastrami Välimeren henkeen naudanrinnasta

Pastrami on herkullinen leikkele, jota voi valmistaa Atrian Naudan rinnasta paitsi grillissä tai savustimessa, myös uunissa paahtamalla. Kypsä, jäähtynyt pastrami leikataan ohuiksi viipaleiksi, jolloin se sopii esimerkiksi leivän päälle tai salaattiin.

“Kun pastramin kypsentää uunissa tai savustimessa, noin 68–73 asteen sisälämpö on ihanteellinen. Välimeren henkeen pastramia voi tarjoilla loistavasti alkuruokana parmesaanin, tomaattien ja munakoison kanssa”, Boman vinkkaa.

Pastramin annetaan maustua voimakkaassa suolaliemessä jääkaapissa useamman vuorokauden ajan, noin 5–10 päivää. Liemeen sopivat suola, fariinisokeri, pippuri, tähtianis ja kaneli. Ennen lihan upottamista liemeen tulee varmistaa, että suola ja sokeri ovat sulaneet nesteeseen. Lihaa kannattaa käännellä liemessä päivittäin. Suolausaika lyhenee, jos lihan leikkaa pienemmiksi paloiksi tai pistelet reikiä lihaan ennen liemeen laittamista.

Entrecote, bearnaise ja parsa – ranskalainen kestosuosikki

Onko vihdoin koittanut se kevät, kun lisäät omaan reseptikirjaasi tämän ranskalaisen klassikkoannoksen? Atrian takuumureasta naudan entrecotesta, bearnaisekastikkeesta ja parsasta loihdit ravintoloiden kestosuosikin. Bearnaise on rakuunalla ja yrttiliemellä maustettu hollandaisekastike. Hollandaise on yksi ranskalaisen keittiön klassisista kastikepohjista. Se syntyy voista, keltuaisista ja mausteliemestä vatkaamalla.

Entrecote kannattaa viipaloida muutaman sentin paksuisiksi siivuiksi. Lihan on hyvä antaa temperoitua noin vartin ajan huoneenlämmössä ennen paistamista. Tämä onkin hyvä hetki antaa pihvin maustua pinnalta suolalla ja pippurilla. Sopiva paistoaika pihveille on n. 2–3 minuuttia kummaltakin puolelta – kunnes lihan sisälämpö on 55 astetta.

“Parsasta kannattaa pätkäistä kovat osat pois ja keittää ennen paistamista. Isot parsat voi kuoria tyvestä, mutta ohuemmat kannattaa jättää kuorimatta. Parhaalta parsa maistuu voin ja suolan kanssa”, Boman jakaa vinkit parsan valmistuksesta.

Keittiömestarin pakastusvinkit – miten liha kannattaa pakastaa?

Laadukasta suomalaista lihaa voi ostaa kotikeittiöön Atrian Lihakaupan nettisivuilta: kaikki tuotteet ovat tuoreita, ja ne voi halutessaan pakastaa. Lihan säilyvyys pakastimessa on erittäin hyvä.

”Kun lihan käärii kelmuun tai laittaa pakasterasiaan, pakkaukseen jää usein ilmaa. Silloin lihassa oleva neste tiivistyy ja muodostaa jäähileitä lihan pintaan. Lihan pinta saattaa muuttua, vaikka se onkin edelleen maukasta ja täysin syömäkelpoista. Jos lihan pinnan haluaa säilyvän kauniina pakkasessa, kannattaa panostaa kotivakumointilaitteeseen”, Boman jatkaa.

Entä lihan sulatus – mitä kannattaa muistaa?

Liha on paras sulattaa rauhassa jääkaapissa. Jos on kiire, jäisen lihan voi upottaa muoveissaan kylmään veteen. Mikron sulatustoiminto sen sijaan kannattaa unohtaa.

”Mikrosulatus on huono idea, koska liha saattaa kypsyä pinnalta. Lämpö saa aikaan myös ei-toivottujen mikrobien haitallista kasvua”, Boman muistuttaa.

“Mitä hitaampi sulaminen on sitä vähemmän lihasta karkaa nestettä. Muista myös, että lihan sulatusaika vaihtelee. Yksittäispakattu hampurilaispihvi sulaa nopeammin, mutta viiden kilon possupotka ei välttämättä sula edes päivässä”, Boman kertoo.

”Lihakauppa.fi on mainio – kaupalla on hyvät toimitusalueet ja tilaaminen on helppoa. Sivustolla on myös kotikokeille monia hyviä reseptejä ja tietoa lihan eri kypsymisajoista”, Boman kertoo.

" Uutta kokeillessa kannattaa muistaa, ettei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa valmistaa ruokaa" toteaa useissa huippuravintoloissa työskennellyt Teemu Boman.

Huippulaatuiset suomalaset lihat kotiovellesi
tilaa tästä