Kuinka monta kertaa pihvi pitää kääntää? Missä vaiheessa liha suolataan? Huippukokki Henri Alén kertoo, miten onnistut grillin äärellä.

Henri Alénin grillausvinkit

Grillikausi on käy kuumimmillaan, mutta muutama asia saattaa askarruttaa kokenuttakin grillaajaa. Huippukokki Henri Alén antaa vastaukset kiperiin grillauskysymyksiin. 

Millaisia hiiliä grilliin kannattaa valita?

Suosittelen laadukkaita, isoja hiiliä, sillä ne palavat pidempään. Koko grilliä ei kannata täyttää hiilillä, jotta ritilälle jää kohta, johon jo kypsät grillattavat voi nostaa syrjään suorasta kuumuudesta.

Missä vaiheessa liha kannattaa suolata?

Kuten keittiömestari Markus Maulavirta jo aikoinaan totesi: ei ole niin väliä, missä vaiheessa lihan suolaa, kunhan sen suolaa. Itse suolaan lihan kevyesti ennen grillausta, ja viimeistelen lihan pintasuolalla vielä grillauksen jälkeen.

Mikä on hyvä grillauslämpötila lihalle?

Nopeasti kypsennettävien tuotteiden kohdalla grillin lämpötilan on hyvä olla korkea, 250–300 astetta. Kun grilli on tarpeeksi kuuma, ei grillattavat myöskään tartu kiinni ritilään niin helposti. Kannattaa muistaa, että öljy syttyy helposti tuleen. Öljyn kanssa ei siis kannata grillatessa lotrata ja ylimääräiset öljymarinadit kannattaa myös pyyhkiä pois lihan pinnasta ennen grillausta.

Kuinka monta kertaa pihvi pitää kääntää?

Perinteisesti sanotaan, että pihvi kuuluu kääntää vain kerran. Tavallaan siinä on ideaa, sillä pihvihän ei kypsy silloin kun se on ilmassa. Tämä pätee kuitenkin vain pannulla paistettaessa. Grillissä pihvin kääntelyn määrällä ei ole niin väliä. Älä siis ujostele kääntää pihviä grillissä useampaankin kertaan, silläkään uhalla että naapuri laskeskelee niitä kääntöjä.

Mistä tietää, että liha on sopivan kypsää?

Jos mittaria ei ole käsillä, lihan kypsyysasteen saa selville pintaa tarkkailemalla. Kun pintaan ei nouse lainkaan nestettä, on liha medium miinus. Pinnalla näkyvä pieni punainen pisara tarkoittaa, että liha on medium. Kun pisara muuttuu kirkkaaksi, liha on kypsää. Mitä kirkkaampi neste, sitä kypsempi liha.

Henri Alénin grillausreseptit naudansydämelle, -rinnalle ja entrecotelle löydät täältä. Suomalaiset huippulihat grillaukseen toimittaa tuoreina kotiovelle Atria Lihakauppa.

“Ei ole niin väliä, missä vaiheessa lihan suolaa, kunhan sen suolaa. Itse suolaan lihan kevyesti ennen grillausta, ja viimeistelen lihan pintasuolalla vielä grillauksen jälkeen", kertoo Alén.