Lithells, rakkaudesta hyvään ruokaan

Lithells, rakkaudesta hyvään ruokaan

Oskar Lithell oli yrityshenkinen mies, joka vuonna 1907 käynnisti liiketoimintansa pienessä kellarihuoneessa Kumlassa, Örebron lähellä. Toiminnan alkupääoma oli 75 kruunua ja ensimmäinen investointi oli käsin veivattava lihamylly.

Liiketoiminta kasvoi nopeasti ja liike siirtyi kellarista katutasolle samassa rakennuksessa. Liikkeen nimi oli ”Oskar Lithells Kött-, Fläsk- & Charkuteriaffär” (Oskar Lithellsin Liha-, Sianliha- & Leikkeleliike). Liikkeen kanta-asiakaskunta kasvoi nopeasti. 

Yritys erikoistui pian makkaroiden valmistukseen. 25 vuotta myöhemmin aloitettiin tunnetun Sibylla-makkaran valmistus ja pian sen jälkeen tuotiin markkinoille Kumla-makkara, joka oli suositun grillimakkaran edeltäjä.

Vuonna 1956 yritys laajeni edelleen ja muutti vanhan meijerin tiloihin Sköllerstaan, joka sekin sijaitsee Örebron lähellä. Uusissa tiloissa aloitettiin makkaran valmistus laajemmassa mittakaavassa, nykyaikaisin menetelmin ja lopulta yritys kehittyi Ruotsin suurimmaksi makkaratehtaaksi. Nykyisin Lithells toimii edelleen Sköllerstassa.

Seuraava merkittävä kehitysvaihe tapahtui vuonna 1997, jolloin Atria osti Lithellsin. Oskar Lithellin perinteitä vaalitaan kuitenkin edelleen huolella. Sekä Oskar Lithell että nykyinen Atrian omistuksessa oleva Lithells jakavat saman intohimon: rakkauden hyvään ruokaan.