Kysymyksiä muovista - Atrian pakkauskehitys vastaa

Kestävät pakkausratkaisut

Kysymyksiä muovista - Atrian pakkauskehitys vastaa

Muovin käyttö pakkausmateriaalina keskusteluttaa ihmisiä somessa ja digilehtien palstoilla. Muovin käytöstä on liikkeellä monenlaista mielipidettä. Pitäisikö siis muovista luopua kokonaan? Atrian tuotekehitysjohtaja Aaro Mäkimattila vastaa:  

Pitääkö muovi korvata jollakin toisella materiaalilla? 

Monille elintarvikkeille muovi on selkeästi ympäristöystävällisin vaihtoehto, koska pakkauksen tärkein tehtävä on suojata sisällä olevaa tuotetta ja estää ruokahävikkiä. Ruokahävikin aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat paljon suuremmat kuin pakkauksen aiheuttamat.  Muovia ei kannata korvata, ellei kokonaisvaltaisesti vastuullisempaa ratkaisua löydy.  

Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata sisällä olevaa tuotetta ja estää ruokahävikkiä. Ruokahävikin aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat paljon suuremmat kuin pakkauksen aiheuttamat. 

Elintarvikekontaktimateriaaleja eli mm. pakkausmateriaaleja säätelevä lainsäädäntö lähtee elintarviketurvallisuudesta, ei kierrätysnäkökohdista. Materiaaleja ja pakkauksia kehitetään koko ajan jätteen vähentämiseksi ja kierrätettäväksi. 

Kierrätyslaitosten lajittelulaitteet eivät tunnista mustaa muovia. Elintarvikkeita saa myydä mustassa muovissa, miksi? 

Mustien pakkausten loppukäyttö on energiahyödyntäminen. Esimerkiksi Atrian uusi jauhelihapakkaus on ympäristöystävällinen, koska sen avulla vähennämme sekä pakkausmateriaalia että ruokahävikkiä. Musta väri varmistaa, että se menee lajittelussa oikeaan paikkaan eli energiajakeeksi. 

Atria arvioi jokaisen pakkauksen osalta kaikki vaikutukset arvoketjussa ja tekee kokonaisuuden kannalta kestäviä ratkaisuja. Tämä voi tarkoittaa joskus kierrätettäviä ja joskus energiahyödynnettäviä ratkaisuja. Tärkeää on, ettei ruokahävikin määrä lisäänny, koska sen ympäristövaikutukset ovat paljon isommat kuin pakkauksen aiheuttamat. 

Miten parhaiten voimme estää muovipakkausten aiheuttamia ympäristövaikutuksia? 

Viemällä muovipakkaukset aina keräykseen – olivatpa ne minkävärisiä tahansa. Muovia ei saa heittää luontoon. Muovipakkaukset pitää viedä aina muovin keräyspisteisiin, josta ne hyödynnetään joko kierrätykseen tai energiaksi. Muovin käytöstä ei tarvitse luopua kokonaan, sitä pitää ryhtyä käyttämään oikein.  

Muovin käytöstä ei tarvitse luopua kokonaan, sitä pitää ryhtyä käyttämään oikein.

Kuinka paljon Atrian uusi jauhelihapakkaus säästää muovia vuositasolla? 

Jauhelihapakkauksen avulla vähennämme muovin käyttöä 250 000 kg vuosittain.