Helge Pyöriä palasi eläkkeeltä töihin Atrialle

Vastuu ihmisistä

Helge Pyöriä palasi eläkkeeltä töihin Atrialle

Helge Pyöriä jäi Atrian alkutuotannosta eläkkeelle tammikuussa 2020. Jo seuraavana vuonna hän oli taas esimiehensä kutsusta tekemässä hyvää tulosta entisessä hommassaan asiakkuuspäällikkönä. 

Työvuosien kerryttämä kokemus tuo mukanaan tietoja ja taitoja, joita koulunpenkillä ei voi oppia. Jos vuoden tai kahden pestiin ottaa kokonaan uuden ihmisen, menee paljon aikaa toimintaympäristön omaksumiseen. Tämä oli mielessä Nautasuomen Etelä-Suomen aluepäälliköllä Tomi Karsikkaalla, kun hän etsi sijaista äitiyslomalle jäävälle asiakkuuspäällikölle. Hän ratkaisi asian kutsumalla Helge Pyöriän takaisin tehtäväänsä, josta tämä oli reilu vuosi aiemmin jäänyt eläkkeelle.

— Helge oli tehnyt alueellaan töitä pitkään ja tunsi ihmiset. Ajattelin että kyllä hänellä on parhaat valmiudet hoitaa sijaisuutta. Kun on tehnyt samaa työtä aiemminkin, asiat ovat tuttuja. Helge on taitava työssään, ja lihanhankinnassa ihmissuhteet ovat tärkeitä, esimies perustelee.

Atria Suomen työntekijöistä viime vuonna yli 6 % oli yli 60-vuotiaita. Muissa toimintamaissa luku oli vieläkin korkeampi.  

Kun kutsu töihin tuli, Helge vastasi myöntävästi.

— Jos takana olisi ollut vastenmielinen työsarka tai työstä olisi jäänyt jotenkin negatiivinen kokemus, en olisi missään tapauksessa palannut eläkkeeltä takaisin töihin. Nyt oli helppo tulla kun tiesin, mihin tulen. Atrialla on ollut mahtavaa työskennellä. On annettu tilaa tehdä ja haastaa itseä. On ollut koko ajan turvallinen olo, että täällä tiedetään, mitä tehdään ja eteenpäin mennään kaikilla rintamilla, mies kiittelee.

Helge_yhteis_juttu.jpg          Tomi Karsikas ja Helge Pyöriä ovat tehneet pitkään töitä samassa tiimissä. 

Tulokset näkyvillä

Helgelle tarjottiin töitä Atrialla, kun vuonna 1997 yhtiö laajensi hankinta-aluetta Etelä-Suomen itäiselle alueelle ja Keski-Suomeen.

— Kun kerroin ottaneeni työn vastaan, minua onniteltiin hyvästä päätöksestä. Sitä se tosiaankin oli. Lähdin liikkeelle nollasta, alueella ei ollut ensimmäistäkään asiakasta. Parinkymmenen vuoden päästä niitä oli jo satoja. Uusien asiakkaiden hankkiminen on bravuurini. Olen kokenut työn omakseni, ja hyvät tulokset ovat kannustaneet asettamaan aina uusia tavoitteita. Toimintaympäristön muutoksissa on saanut koko ajan oppia jotain uutta. On ollut hienoa olla mukana kehittämässä toimintaa, joka tukee tuottajien työtä.

Atria on palkinnut hyvän asiakkuuspäällikkönsä huomionosoituksilla. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Helge on saanut sekä Pellervon kultaisen ansiomerkin että tasavallan presidentin myöntämän Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristin.

— Olen verrannut Atria-vuosiani maratonjuoksuun. Siinä on ollut haasteita ja vaikeitakin tilanteita. Mutta kun pitää oman vauhdin loppuun asti, siellä viimeisillä kilometreillä alkaa tulosta näkyä aika mukavasti. Kun palaa töihin eläkkeeltä, näkee, mitä on omalla uralla saanut aikaan.

Atrialaiset lähtevät eläkkeelle reilut kaksi vuotta myöhemmin kuin suomalaiset yleensä. Työurat ovat keskimääräistä pidempiä.

Innostuksen voimalla

Helge on säilyttänyt palon työhönsä eläkeikäiseksi asti. Mitä enemmän vuosia on kertynyt, sitä enemmän on tullut ymmärrystä siitä, mikä työssä on olennaista. Työkaverit kuuntelevat häntä tarkalla korvalla ja arvostavat työkaverinsa kokemuksen tuomaa viisautta.

Mies on saanut tehdä motivoivaa työtä mieluisassa tehtävässä ja hyvässä ilmapiirissä tärkeäksi kokemansa asian hyväksi. Sen voimalla on jaksanut pitkälle.  

— Mutta en olisi jaksanut, jos elämässä olisi ollut vain työ. Pitää olla muitakin merkityksellisiä asioita, joilla pääsee nollaamaan itseään. Olen hakenut työssäjaksamisen eväät kestävyysurheilusta, muun muassa maratonjuoksusta ja kilpasoudusta, hän sanoo.

Valmiina uuteen

Helge Pyöriä

Kun Helge jäi eläkkeelle pari kolme vuotta sitten, olo oli hetken tyhjä. Tuntui kuin töpseli olisi vedetty seinästä. Uusi työtilaisuus toi mukanaan vähemmän paineita, koska eläkeläisenä ei ole enää huolta työpaikasta.

Nyt mies on palannut eläkeläiseksi, kun hänen tilalleen valittu asiakkuuspäällikkö palasi vanhempainvapaalta. Poisjääntiin hän on edelliskertaa valmiimpi.

— Nyt on ihan erilainen fiilis. Olen valmis lähtemään. Jos vielä kysyttäisiin jatkamaan, periaatteessa vastaus voisi olla kyllä, mutta käytännössä on aika jättää työtehtävät seuraajien hoidettaviksi, hän sanoo.

Ollaan isojen asioiden äärellä, kun yksi elämänvaihe päättyy ja uusi alkaa.

Tomi on alaiselleen lyhyt mutta tärkeä viesti: ”Kiitos, Helge!”

 

Teksti: Tiina Makkonen
Kuvat: Tuukka Kiviranta

Lue lisää Atriasta vastuullisena työnantajana