Yrityskylässä bisnes on tiimipeliä

Opiskelijoille

Yrityskylässä bisnes on tiimipeliä

Seinäjoen Rytmikorjaamolla pelattiin viime syksynä Atrian liiketulosta ja mainepisteitä kasvattanutta juustoburgereiden myyntipeliä virtuaalisena ja livenä osana Yrityskylä-oppimiskokonaisuutta. Tiimipelissä ysiluokkalaisilta edellytettiin valmistuskulujen ja myyntihinnan laskemista, tilausten hyväksymistä, raaka-aineiden hankkimista, hampurilaisten valmistamista ja tilausten toimittamista.

Kokonaisuus käynnistyi peliloosseissa tableteilla. Neuvotteluita käytiin kasvotusten asiakkaita edustaneiden vastuuopettajien kanssa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

– Pelissä kahden tunnin aikana Atriaa johdetaan kansainvälisillä markkinoilla kuvitteellisen vuoden ajan. Tiimit joutuvat kovaan paineeseen ja kiireeseen, jolloin tiimeiltä vaaditaan paineensietokykyä ja yhteistyötä. Olen päässyt todistamaan hienoja kasvutarinoita, joissa oppilaat ylittävät itsensä etenkin myyntineuvotteluissa, kuvailee Pohjanmaan yrityskyläkoordinaattori Tuomas Hvitfelt.

"Tiimeiltä vaaditaan paineensietokykyä ja yhteistyötä. Olen päässyt todistamaan hienoja kasvutarinoita, joissa oppilaat ylittävät itsensä."

Atrian pelissä huomioitiin myös Atrian vastuullinen toimintatapa.

Yrityskyla_2022.jpg

Yrityskylän tavoitteena on tukea lasten ja nuorten talous-, työelämä- ja yrityskasvatuksen osaamista. Atria haluaa vaikuttaa siihen, että näitä taitoja voi harjoitella.

– Pelissä voi roolin turvin kokeilla tiimityö- ja neuvottelutaitoja, reagointikykyä ja nokkeluutta. Aktiivisimmaksi tekijäksi voi nousta kaveri, joka ei välttämättä ole oppitunnin aktiivisin. Pidän kovasti konseptista. Kaikista ei tarvitse tulla yrittäjiä, mutta yritteliäisyys ja myönteinen asenne omiin kykyihin kannattelee myöhemmin työelämässä, sanoo Atrian rekrytointipäällikkö Tytti Isokangas.

"Kaikista ei tarvitse tulla yrittäjiä, mutta yritteliäisyys ja myönteinen asenne omiin kykyihin kannattelee myöhemmin työelämässä."

– Usein isot yritykset tunnetaan nimeltä, mutta se että opitaan ymmärtämään mitä yrityksen sisällä tapahtuu, on eri asia. Tätä kautta voi herätä mielenkiinto oman tulevaisuuden suhteen, kertoo Yrityskylä Pohjanmaan kumppanuuspäällikkö Pertti Immonen.

Yrityskyla_2022_2.jpg

TATin Yrityskylä on ala- ja yläkoululaisille järjestettävä talous-, työelämä- ja yrityskasvatusprojekti. Yrityskylissä kävi vuonna 2022 yli 100 000 oppilasta ympäri Suomea. Pohjanmaan Yrityskylän toimintaan osallistui viime vuonna yhteensä hieman yli 9 000 koululaista ja opettajaa. Atrian ja TATin yrityskylä-yhteistyö jatkuu.

Kuvat: Tuukka Kiviranta