Tuhannessa juhlapöydässä nautitaan jouluna Atrian historiallisia herkkumaistiaisia: lämpimään, virikkeiseen pesään syntyneiden vapaiden porsaiden kinkkuja.
Puoli vuotta sitten eteläpohjalaisella porsitustilalla kuultiin ensimmäisten joulumarkkinoille päätyneiden, vapaana syntyneiden porsaiden vinkaisut. Sioiksi syntyivät, mutta pääsivätkin kissan päiville: nukkumaan lämpimään pesään, nauttimaan emakkojensa hoivasta, vieroittumaan stressittömästi sekä leikkimään monenlaisilla virikkeillä possukavereidensa kanssa.
Onnenpäivät ovat atrialaisen moniammatillisen tiimin yhteistyön tulos.
– Suurena sianlihan jalostajana Atria on ottanut suunnannäyttäjän roolin sikojen hyvinvoinnin kehittämisessä. Se on tukenut tuottajia, jotka ovat hyvin aktiivisesti halunneet parantaa eläinten oloja ja kehittää tilojaan. Vapaaporsitukseen siirtymiseen on tuupannut lisävauhtia myös lihantuotannosta käytävä eettinen keskustelu, summaa muutossyitä tuoteryhmäpäällikkö Eeva Juva.
Pilotilla nopeasti markkinoille
Tuotantotavan vaihtaminen on tiloilla suuri ja investointeja edellyttävä muutos. Atrian kokoisessa lihatalossa kaikkien tilojen samanaikainen suunnanmuutos olisi vienyt vuosia.
– Toisaalta kuluttajat odottavat meiltä nopeaa reagointia, joten toimme vapaan possun ripeästi markkinoille. Ensimmäisten kinkkujen tuotannossa oli mukana yksi porsitus- ja kaksi loppukasvatustilaa. Ensi vuoden lopussa jopa lähes 30 prosenttia porsaista syntyy vapaaporsituksessa.
Vapaaporsituspäätöksen jälkeen tuotekehitys eteni lenkki lenkiltä atriamaisen vauhdikkaasti.
Eevan mukaan ketjun vahvuudet – rohkeus, innokkuus, itsensä haastaminen ja halu reagoida nopeasti – sai vielä lisäpotkua tuotteistukseen tällä kerralla liittyneestä eläinten elinolojen kehittämisestä.
– Vapaan possun tarinaan on paneuduttu suurella joukolla ja mielenkiinnolla, jotta muutosviesti tavoittaisi monenkirjavan kuluttajaryhmän mahdollisimman hyvin, Eeva kuvailee.
Hyvän omantunnon valinta
Ensimmäisten vapaiden joulukinkkujen myynti keskitettiin näkyvyyden maksimoimiseksi Vantaan K-Citymarket Jumboon.
– Normaalin markkinoinnin lisäksi tuottajat ja Atria-mestarimme esittelivät vapaata possua asiakkaille kaksipäiväisessä tapahtumassa. Uskomme vapaiden kinkkujen tuotannon moninkertaistuvan ensi jouluksi, sanoo markkinointipäällikkö Elina Vuolle.
– Vapaan possun kinkku on moniulotteistanut sloganimme, Hyvä ruoka – parempi mieli. Nyt paino on jälkiosalla: entuudestaan hyväksi tiedetyn ruoan maustaa mielihyvä eläinten kaikin puolin hyvästä elämästä, Elina toteaa ylpeänä.
Vapaan sian elämä
• Vapaaporsituskarsina on 20–30 % tavanomaista porsituskarsinaa väljempi.
• Emakot imettävät porsaitaan vapaina karsinassaan useita viikkoja.
• Emakon vapaa liikkuminen parantaa maidontuotantoa ja porsaiden hoivaamista.
• Pureskelu- ja leikkivirikkeitä on paljon kaikissa tuotantovaiheissa.
• Atrian vapaan possun pilottierässä oli tuhat viiden kilon raakapakastekinkkua.
Vapaa porsas voi hyvin
Noin kolme vuotta sitten Atrialla alettiin suunnitella siirtymistä vapaaseen porsitukseen.
– Kun emakko pääsee liikkumaan, sen hyvinvointi, ruokahalu ja sitä myötä myös maidontuotanto kasvaa. Se puolestaan parantaa kykyä huolehtia porsaista. Malli kasvattaa hyvinvointia, mistä yksi merkki on lisääntynyt kärsä-kärsä-kontaktien määrä, Atrian kehityspäällikkö Niina Immonen sanoo.
Luomukasvatuksen tapaan tuotantotapa korostaa hyvinvointia, mutta luomuravinnon sijaan porsaat ruokitaan normaalilla, pääasiassa suomalaisella rehulla.
– Käytännössä on mahdoton hoitaa koko ravintoketju suomalaisella luomuraaka-aineella. Vapaat porsaat elävät hyvää elämää, mutta tuotanto on luomua taloudellisempaa.
Vapaiden porsaiden karsinat ovat perinteisiä suurempia. Karsinoiden rakenteisiin liittyvää oppia saatiin kiertämällä ulkomaita, mutta sitä haetaan myös edelleen kantapään kautta.
Esimerkiksi Ruotsissa vapaaporsitus on säädetty lakiin. Samalla porsastuotannon murheenkryyni eli porsaskuolleisuus kuitenkin lisääntyi, sillä tilat pakotettiin siirtymään vapaaporsitukseen ilman asianmukaista tutkimusta ja kehitystä.
Atrialla mukana suunnittelussa ovatkin olleet eläinlääkäri, tuotannon asiantuntijat sekä eläimet ja tuotannon parhaiten tuntevat viljelijät.
– Emakko tarvitsee vireänä pysyäkseen noin 15 asteen lämpötilan, kun taas porsaat vaativat lämpöä noin 33 astetta.
Uusissa rakennuksissa lämpötila voidaan säätää emakon hyvinvoinnin mukaan. Porsaat taas voivat nauttia lämmöstä suojaisessa pesässä.
– Havaitsimme myös, että karsina on suunniteltava niin, että ruokintakaukalo sijaitsee käytävän puolella, jotta hoitaja voi tarkkailla emakoiden syöntiä.
Tämän hetken kokemukset ovat osoittaneet, että vapaan porsituksen myötä porsaskuolleisuus on ennemminkin vähentynyt.
Tuottajalta vapaa porsitus vaatii isoja investointeja. Kuluttajien kiinnostuessa tuotantoeläinten hyvinvoinnista investointi on samalla kilpailuvaltti.
– Jos muu toiminta tilalla pysyy ennallaan, eläinten hyvinvointituen avulla investoinnin kustannus on mahdollista maksaa muutamassa vuodessa takaisin, mutta silloin kaiken on onnistuttava nappiin, Niina sanoo.
Teksti: Lea Penttilä & Juho Paavola
Kuvat: Marjaana Malkamäki, Tuukka Kiviranta