Lihavalmisteen ruokamakkaroiden tuotekehitystiimin työ näkyy, tuntuu ja maistuu aina linjalta ruokapöytään. Ilman heitä, ja teitä, Leppäsavu ei nyt leijuisi.
Noin kymmenen hengen ryhmä hyvän ruoan ammattilaisia muodostaa ruokamakkaroiden tuotekehitystiimin.
He pyrkivät kehittämään tuotteita, jotka valtaavat kunniapaikan kuluttajan ruokapöydässä. Atrian Leppäsavu ja ruokamakkaroiden tuotekehitystiimi ehti jo palkinnonkin itselleen kumartaa, kun Akateeminen Kiuas- Seura valitsi Leppäsavun vuoden parhaaksi lenkkimakkaraksi. ”Hyvä kuori, lihaisa, lenkki napsuu kuin nakki, hyvä rakenne, savunmakua ja jälkimaussa pippuria.”
Ruokamakkaroiden tuoteryhmäpäällikkö Kaisa Kettula kertoo, että akateemikkojen huomiokyky ylsi samoihin tuloksiin kuin kehitystyön tehnyt ruokamakkaroiden tiimi.
Samaa mieltä on myös tuotekehityspäällikkö Jussi Palvela.
– Kiuas-Seura kehui täsmälleen niitä Leppäsavun ominaisuuksia, jotka me halusimmekin toteuttaa. Me Atrialla osaamme tämän jutun.
– Moniammatillinen ruokamakkaroiden operatiivinen tuotekehitystiimi koostuu tuote- ja pakkauskehityksestä, tuotannon edustajista, markkinoinnista, laadunvalvonnasta sekä liiketoiminnan controllerista. Tiimimme huolehtii siitä, että tuotteistomme vastaa kuluttajien tarpeisiin. Kuluttajan lisäksi asiakas, eli kauppa pitää saada vakuuttuneeksi tuotteen erinomaisuudesta ja toimivuudesta, Kaisa painottaa.
– Meidän pitää tuntea kuluttajat, asiakkaat ja itsemme. Atria tekee omaa tutkimusta, hankkii valmista tutkimustietoa, Atrian infotiimi jalostaa tietoa asiakkaista ja markkinoista. Tuotekehitystiimillä on käytössään paljon ajanmukaista markkinatietoa, hän lisää.
Uutta luodaan aina yhdessä
– Uuden tuotteen idea kirkastui innovointiprosessissa kuluttajien ja tutkimustoimiston kanssa. Savuisuuteen nojaava tuotekonsepti nousi eri vaihtoehtojen ykköseksi. Atria-brändi on hyvin vahva perinteisyydessä ja suomalaisuudessa. Nämä piti siis yhdistää tavalla, jolla konservatiivinenkin kuluttaja Leppäsavuun tarttuisi. Tuttua, turvallista ja uutta, Kaisa kertoo.
– Tiimimme yhteinen tehtävä on kääntää toiveet tuotteeksi ja tuotteen ominaisuuksiksi. Tuotekehitystyön aloittava briiffi tehdään yhdessä. Lihaisuus vaikuttaa osaan ominaisuuksista. Käytettävä liha, savustusaste, makkaran olomuoto, sen rakenne ja mausteet: näistä kaikista muodostuu lopputulos. Lihavalmistetiimissä vaihdamme ajatuksia siitä, miten tämä tehdään mahdolliseksi tuotannossa, Jussi sanoo.
– Pakkauskehitys huolehtii, että pakkaus toimii tuotannossa ja myös asiakkaalla sekä kuluttajalla, Kaisa jatkaa.
Vaikka Nurmon seinien sisällä kehitettäisiin mikä hyvänsä huipputuote, mitään ei ole saavutettu, ennen kuin tuote on myyty asiakkaille ja kuluttajille. Makkara pitää saada kuluttajien suuhun.
– Leppäsavun maistatuskierros jakelutiemarkkinoinnin kautta oli todella tuloksellinen, Kaisa kiittää.
Uutuustuote tehdään kotimaisesta lihasta
Lihavalmisteen tuotekehitystiimi on ammattilaisten joukko, joka ymmärtää, että valtavasti työtä on tehty ennen heitä, ja suuri ponnistus tehdään myös heidän jälkeensä.
– Kaiken lähtökohtana on puhdas kotimainen liha. Alkutuotannossa tehdyn työn arvoa ei voi liikaa korostaa, Jussi sanoo.
Osa porukasta vaihtuu aika ajoin. Tiimissä säilytetään kokemuksen tuoma kommunikoinnin helppous, mutta samalla jalostetaan tuoreita ideoita. Kuluttajan ja asiakkaan tarpeet muokkautuvat Atrian tarpeiksi.
Näiden välille lihavalmistetiimi rakentaa ja lanseeraa noin 30 ratkaisua vuodessa. Niitä kutsutaan uusiksi tuotteiksi.
Artikkeli on julkaistu Atrian henkilöstölehdessä (1/2017).