Osaaminen on valttikortti

Miia, valmisruoan valmistaja

Osaaminen on valttikortti

Lihanleikkaaminen on taitolaji, jossa myös kilpaillaan. Miia Piirainen on liha-alan Suomen mestari kuuden vuoden takaisilta Taitaja-messuilta. Taitaja-tapahtuma on ammattitaitokilpailu ammattioppilaitosten opiskelijoille.

– Osallistuin kilpailuun ilman sen kummempia tavoitteita. Kilpailu oli kolmipäiväinen, jossa leikattiin kokonaisen sianruhon etuneljännes, keskiosa ja takaneljännes. Lopputuloksen lisäksi arvioitiin puukonkäsittely, työasennot ja työturvallisuus. Oli mukava yllätys huomata, että tässä hommassa pärjää ja ensimmäisen päivän kärkipaikka piti kilpailuvireen yllä. Voitin kolmipäiväisen kilpailun ja se vahvisti pääsyäni Atrialle kesätöihin.

– Kisavoitto vahvisti minulle olevani oikealla uralla. Vanhemmillani on ollut maataloutta ja jo heti ensimmäisenä vuonna tiesin, että lähden erikoistumaan liha-alalle. Minulla on elintarvikealan perustutkinto ja valmistuin lihatuotteiden valmistajaksi vuonna 2010 Koulutuskeskus Sedusta Törnävältä. 

Muutkin näkee rautaisen ammattitaidon

Ison, julkisen kilpailun voitto on konkreettinen näyttö omasta osaamisesta.

– Tiedän olevani hyvä leikkaamaan ja kaipaankin ehkä jollain tavalla sitä työtä. Nykyisessä työssäni valmisruokapuolella erityisesti sous vide- linjalla lihatuotteiden käsittely ja kypsentäminen vastaa koulutustani. Tällä hetkellä olen tyytyväinen nykyisiin työtehtäviini. 

Miia on nyt ollut valmisruokapuolella kolmisen vuotta valmistamassa mikroaterioita. Työ pitää sisällään erilaisten massojen kuten kastikkeiden ja muusin valmistusta, kylmien einesten sekoittamista ja lihan ruskistamista, sous vide –tuotteiden sekä mikroaterioiden annostelua ja pakkausta, mutta myös koneiden säätämistä, purkamista ja kokoamista.

– Työ on vaihtelevaa ja monipuolista mikä saa työpäivät näyttämään erilaisilta. Työ on muutakin kuin rutiininomaista tekemistä. Erityisesti keitossa omaa työnopeutta on pystyttävä muuttamaan sen mukaan miten muu linja etenee. Meiltä lähtee laadukasta ruokaa, jonka valmistuksessa on huomioitu asiakkaan toiveet. Se on myös itselle palkitsevaa, kun asiakas on tyytyväinen tulokseen.

Kehittyminen on itsestä kiinni

Isossa talossa ruokaa tehdään sutjakkaasti usean ammattiryhmän yhteistyönä. Talo tarjoaa paljon mahdollisuuksia omalle urapolulle, sen on Miiakin huomannut.

– Olen oppinut valtavasti uusia asioita, kehittyminen on ihan itsestä kiinni. Minut on yllättänyt etenemisen ja kehittymisen mahdollisuudet. Itse olen tyytyväinen, kun osaan tehdä asiat oikein ja lopputulos on hyvä. Oppiminen ja kehittyminen on kiinnostavaa myös vapaa-ajalla. Pienten lasten vanhemmalla ei vapaa-aikaa ole omille säännöllisille menoille. Perheaika on palkitsevaa.

 Atrian plussat Miian mielestä:

+ Iso talo
+ Kehittyminen ja uralla eteneminen
+ Työkaverit ja hyvä yhteishenki
+ Kulttuuri- ja liikuntasetelit