Tiedotteet

Jouluksi kauppaan ensimmäinen erä Atrian Vapaan Possun joulukinkkuja

28.10.2019 12:00
Jouluksi kauppaan ensimmäinen erä Atrian Vapaan Possun joulukinkkuja

Atrian tuo kauppoihin jouluksi ensimmäisen pienehkön erän Atrian Vapaan Possun joulukinkkuja, Atria Perhetilan Luuttomia Juhlakinkkuja 5 kg. Porsaat syntyvät tilavaan vapaaporsituskasinaan, mikä parantaa niiden hyvinvointia.

Atrian Vapaat Possut ovat viettäneet ensimmäiset elinviikkonsa vapaaporsituskarsinassa, ja myöhemmin tilavissa kasvatuskarsinoissa. Possuilla on karsinassa oma lämmin pesä, jossa ne nukkuvat optimaalisissa olosuhteissa

Vapaaporsituksessa huomioidaan porsaiden lisäksi myös emakoiden hyvinvointi. Ne eivät ole suljettuna porsimishäkkeihin, vaan hoitavat ja seurustelevat vapaasti karsinassa porsaiden kanssa. Vapaaporsituskarsinassa on 20-30% enemmän tilaa kuin tavanomaisessa porsituskarsinassa. Emakoilla on mahdollisuus liikkua, mikä parantaa niiden hyvinvointia ja myös rehu maistuu paremmin. Tällä on positiivinen vaikutus emakoiden kykyyn huolehtia porsaistaan. Vapaaporsituksessa emakolla ja porsailla on selvästi paremmat olosuhteet, mikä vähentää niiden kokemaa stressiä.

"Olemme jo usean vuoden ajan tutkineet vapaaporsitusta ja sitä, miten se parhaalla mahdollisella tavalla voisi lisätä porsaiden hyvinvointia. Nyt meillä on malli, joka on tulevaisuuden tapa toimia. Atria on tässä edelläkävijä", kertoo Atria Sika -ketjun johtaja Jaakko Kohtala.

Atrialta kolme miljoonaa kiloa joulukinkkua

Kaiken kaikkiaan Atrialla tuotetaan tulevaan joulusesonkiin noin 3 miljoonaa kiloa kinkkua. Isot raakapakastekinkut ovat perinteisesti joulupöydän kunkkuja. Atrialla tuoresuolattujen pakastamattomien kinkkujen osuus on noin 20 prosenttia kaikista kinkuista.

Pakastettujen kinkkujen valmistus aloitetaan jo ajoissa syksyllä. Tuoresuolattuja kinkkujen tuotanto lähtee käyntiin itsenäisyyspäivän tienoilla ja niiden valmistamista jatketaan vielä jouluviikolle saakka.

Foodwest Jouluruokatutkimuksen (2018) tuloksista kävi ilmi, että kinkun ylivoimaista asemaa joulupöydässä ei hevillä horjuteta. Joulukinkun nimesi suosikkiruoakseen 30 % vastaajista, lanttulaatikkoa suosi 11 % sekä perunalaatikkoa ja graavilohta 9% vastaajista.

Suomalaisen joulupöydän kruunaa useimmiten iso noin 7 kilon kinkku. Kypsät joulukinkkuviipaleet ovat varteenotettava vaihtoehto varsinkin pienemmissä kotitalouksissa.

Kaikkea ei tarvitse tehdä jouluna itse

Jouluruokien valmistuksessa tyypillisintä on tehdä osa ruuista itse ja ostaa osa valmiina. Itse tekemistä suosii 16 % kyselyyn vastaajista. Kymmenen vuoden takaisesta tutkimuksesta itse tekemisen osuus on hieman vähentynyt. Tuolloin jopa 23 % teki kaikki ruoat mielellään itse.

Merkittävin syy ostaa jouluruokia valmiina on niiden työläys itsetehtynä. Arjen kiireessä kaikkea ei ehditä tekemään itse, sillä jouluna halutaan ottaa rennosti. Neljännes vastaajista kokee, että valmiina ostettuna ruoat tulevat jopa halvemmiksi. Tällainen ajattelu on kasvanut vuosi vuodelta. Vastaava osuus kokee valmiina ostetut myös paremman makuisiksi.

"Perinteitä vaaliva suomalainen arvostaa kotimaisuutta juhlapöydässä ja panostaa hyvään ruokaan ja yhdessäoloon. Jouluna on silti lupa oikaista ja ottaa rennosti ilman joulustressiä", kertoo markkinointijohtaja Sanna Päällysaho.

Lisätietoja:

  • Sanna Päällysaho, markkinointijohtaja, Atria Suomi Oy, sanna.paallysaho@atria.com, puh. 040 826 8588
  • Jaakko Kohtala, johtaja, Atria Sika, jaakko.kohtala@atria.com, puh. 040 643 2898

Lähde: Foodwest jouluruokatutkimus 2018


Atria on Pohjoismaiden, Venäjän ja Viron johtavia liha- ja ruoka-alan yrityksiä. Olemme asiakkaidemme, henkilöstömme ja omistajiemme arvostama yli 110-vuotias yritys. Yrityksemme uusiutuminen ja kasvu perustuvat erinomaiseen kaupalliseen osaamiseen, tehokkaaseen toimintaan ja yhtenäiseen, kestävää menestystä arvostavaan toimintatapaan.

Päätuotteemme, Hyvä Ruoka, tuottaa paremman mielen ja kestävää arvoa kaikille sidosryhmillemme. Hyvä ruokamme on vastuullisesti ja eettisesti tuotettua, ravitsevaa ja turvallista. Liikevaihtomme vuonna 2018 oli noin 1,44 miljardia euroa ja palveluksemme oli noin 4 460 liha- ja ruoka-alan osaajaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Venäjällä ja Virossa. Atria Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä vuodesta 1991 lähtien.

Lisätietoja:
Atria yrityksenä: www.atria.com
Kotikokkaajat: www.atria.fi
Atrialaiset blogikirjoitukset: www.atriablogi.fi

Avainsanat