Tiedotteet

Emolehmätuotannossa reipasta kehitystä

28.11.2018 13:29
Emolehmätuotannossa reipasta kehitystä

Atria Nauta järjesti Tulevaisuuden emolehmä -seminaarin Seinäjoella 28.11. yhdessä Tuottava pohjalainen naudanlihantuotanto -hankkeen kanssa. Seminaari kokosi emolehmätuotannon kehittämisestä kiinnostuneet alan ammattilaiset eri puolilta Suomea kehitysteemojen ympärille.

Seminaarissa tärkeänä teemana oli nykyinen eläinaines ja sen kehittäminen toivottuun suuntaan. Pääpuhujana oli irlantilainen ICBF (Irish Cattle Breeding Federation) sonnitestiasemasta vastaava Stephen Conroy, joka kertoi liharotujen jalostusarvostelusta Irlannissa. Irlannissa lihakarjan jalostus pohjautuu genomiarvosteluihin ja tuotostietojen keruuseen.

Genomiarvostelulla ympäristöystävällisempiä nautoja

- Genomiarvostelu toimii. Se vähentää metaanipäästöjä ja parantaa emolehmätilojen kannattavuutta. Mitä parempaa yhteistyötä jalostusarvostelutietojen keräämisessä ja analysoinnissa voidaan tehdä kansallisesti ja kansainvälisesti, sitä paremmat tulokset saadaan. Irlannissa koko elinkeino, tutkimus ja neuvonta ovat tässä mukana, iloitsee Stephen Conroy.

Irlannissa genominen arvostelu tuottaa liharotuisille naudoille indeksit sekä vasikkatuotantoon että teuraskasvatukseen. Mullistavaa on se, että molemmat indeksit lasketaan sekä puhdasrotuisille että risteytyseläimille eli koko emolehmätuotanto hyötyy genomisesta arvostelusta.

- Suomessa on tavoitteena käynnistää lihakarjan genominen arvostelu. Mittava kansallinen tutkimushanke saa toivottavasti rahoituspäätöksen ensi vuoden alussa ja pääsemme lähivuosina hyödyntämään uusia menetelmiä eläinaineksen kehittämisessä, kertoo hankintajohtaja Sinikka Hassinen Atria Nauta -ketjusta.

Uusia mahdollisuuksia siitossonnien testaukseen Suomessa

Seminaaripäivän jälkeen seminaariin kokoontuneet jalostuskarjojen edustajat pääsivät tutustumaan uuteen Atria Tuottajien siitossonnikasvattamoon Kurikan Jalasjärvellä, Mikko Peuran tilalla. Jalostajat tervehtivät samalla kasvatustestiin lähettämiään sonnipoikia.

- Olemme todella tyytyväisiä uusiin mahdollisuuksiin ja toimintamalleihin, joita pystymme nyt toteuttamaan uudessa kasvattamossa. Kasvattamoon on juuri asennettu ruokinnan mittauslaitteisto, jolla saamme ensi kertaa kerättyä tietoa siitossonnien syönnistä ja sen muuntumisesta kasvuksi. Ruokintakustannusten ja ympäristökuorman vähentämiseksi on välttämätöntä tietää, minkälaista eläinainesta käytämme, summaa hankintajohtaja Sinikka Hassinen.

Lisätietoja: Kehityspäällikkö Susanna Vehkaoja, Atria Nauta, p. 040 750 5167


Atria on Pohjoismaiden, Venäjän ja Viron johtavia liha- ja ruoka-alan yrityksiä. Olemme asiakkaidemme, henkilöstömme ja omistajiemme arvostama 115-vuotias yritys. Yrityksemme uusiutuminen ja kasvu perustuvat erinomaiseen kaupalliseen osaamiseen, tehokkaaseen toimintaan ja yhtenäiseen, kestävää menestystä arvostavaan toimintatapaan.

Päätuotteemme, Hyvä Ruoka, tuottaa paremman mielen ja kestävää arvoa kaikille sidosryhmillemme. Hyvä ruokamme on vastuullisesti ja eettisesti tuotettua, ravitsevaa ja turvallista. Liikevaihtomme vuonna 2017 oli noin 1,44 miljardia euroa ja palveluksemme oli noin 4 500 liha- ja ruoka-alan osaajaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Venäjällä ja Virossa. Atria Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä vuodesta 1991 lähtien.

Lisätietoja:
Atria yrityksenä: www.atria.com
Kotikokkaajat: www.atria.fi
Atrialaiset blogikirjoitukset: www.atriablogi.fi

Avainsanat