Miehet herkuttelevat nakeilla mieluiten yksin ja naiset puolestaan perheen kanssa, kertoo Atrian tänään julkaisema Suuri suomalainen nakkitutkimus, johon osallistui yli 1 200 vastaajaa. Myös ikä vaikuttaa nakkimieltymyksiin: nuoremmille maistuu mausteisempi nakki ketsupin kera, vanhemman väen suosiessa lihaisaa ja kuorellista nakkia sinapilla. Huumorisävytteisen tutkimuksen tuloksia havainnollistaa Fok_it-sarjakuvasta tunnetun Joonas Rinta-Kannon infograafi-kuvitus.
Atrian tekemä nakkitutkimus paljastaa, että nakit ovat suomalaisille helppo arkiruoka, joka kuuluu ikään tai sukupuoleen katsomatta kodin ruokapöytään. Suomalaisille nakkiruokien ylivoimainen kunkku on nakit ja muusi. Tämä klassikkoruoka on jopa neljäsosan kyselyyn vastanneen suosikki. Toiseksi suosituimmalle sijalle nousi perinteinen nakkikastike.
Suomen nakkimaakunnaksi kyselyssä puolestaan ylsi Kainuu, jossa yli puolet kyselyyn vastanneista syö nakkeja vähintään kerran viikossa.
Kurkkusalaatti on ketsuppia suositumpi
Miehillä ja naisilla on nakkien suhteen melko samanlainen maku, mutta erojakin
löytyy. Lähes kolmannes miehistä (28 %) kertoo nauttivansa nakkeja mieluiten
yksin, kun vastaavasti naisista lähes puolet (40 %) kertoi syövänsä nakit
mieluiten perheen kanssa.
Joka toinen miesvastaaja kertoi nakkien maistuvan yöruokana nakkikioskilta syötynä, kun taas 46 % naisvastaajista kertoi nakkien maistuvan arkiruoan lisäksi mieluiten retkieväänä nuotiolla paistettuna.
Jos suomalaiset nauttivat nakkeja sellaisenaan, sipaistaan päälle mieluiten sinappia. Toiseksi suosituin lisäke nakille on kurkkusalaatti ja kolmantena vaihtoehtona tulee ketsuppi.
Suomalaisten nakkimaku
muuttuu iän myötä
Kaikkien ikäryhmien mielestä täydellinen nakki on maukas. Nuoret, 15–24-vuotiaat
suosivat kuitenkin mieluiten kuorettomia ja mausteisia
nakkeja.
25–35-vuotiaat arvostavat itsetehtyjä ja tulisilla mausteilla höystettyä nakkeja.
35–44-vuotiaat kiinnittävät huomiota terveellisyyteen ja hakevat vähärasvaisia ja vähäsuolaisia nakkivaihtoehtoja.
Nakin rakenteeseen kiinnitetään huomiota erityisesti 45–54-vuotiaana, jolloin nakin halutaan olevan napakka ja napsahtava. Lihaisaa ja kuorellista nakkia suosivat yli 55-vuotiaat.
Suuri suomalainen nakkitutkimus
Atria otti selvää suomalaisten nakkimieltymyksistä
kyselytutkimuksella, johon vastasi 1 258 suomalaista. Naisten osuus vastaajista
oli 61 % ja miesten osuus 39 %. Kyselytutkimus toteutettiin 3.–19.9. välisenä
aikana digikyselynä ja tutkimuksen näyte koottiin Atrian Facebook-yhteisön sekä
Atrian digikanavien kautta. Nakkitutkimuksen on kuvittanut huippusuositusta Fok_it-sarjakuvastaan
tunnettu Joonas Rinta-Kanto. Rinta-Kanto valittiin tänä vuonna vuoden festivaalitaiteilijaksi
Helsingin sarjakuvafestivaaleilla.
Lisätiedot:
Hanne Kortesoja, viestintä- ja IR-päällikkö, Atria Suomi Oy
hanne.kortesoja@atria.fi
puh. 0400 638 839
Atria Suomi on osa kasvavaa ja kansainvälistä elintarvikealan yritystä Atria Oyj:tä. Atria on yksi johtavista ruoka-alan yrityksistä Pohjoismaissa,Venäjällä ja Baltian alueella. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2013 noin 1 411 miljoonaa euroa, ja sen palveluksessa on lähes 5 000 henkilöä. Atria Suomen tuotantolaitokset sijaitsevat Nurmossa, Kuopiossa, Kauhajoella, Forssassa, Sahalahdella ja Jyväskylässä. Atrian juuret ulottuvat vuoteen 1903,jolloin perustettiin sen vanhin omistajaosuuskunta. Atria Oyj:n osakkeet listataan Nasdaq OMX Helsinki Oy:ssä.
Lisätietoja:
www.atria.fi
www.kokkaamo.fi
www.atriablogi.fi
www.atriagroup.com.