Yhteistyö sujuu, kun kaikilla on sama tavoite

Atrian siipikarjainvestointi 2024

Yhteistyö sujuu, kun kaikilla on sama tavoite

Uuden siipikarjatehtaan rakentaminen on edennyt siihen vaiheeseen, että näkyvää jälkeä syntyy joka päivä laajalla rintamalla. Lähes kaikki perustukset on valettu, seiniä on pystyssä, ulkoseiniä asennettu, ja osa vesikatoistakin on jo paikoillaan.

Rakennus käsittää neljä lohkoa, jotka etenevät kukin omassa tahdissaan. Lisäksi erikseen rakennetaan vielä energiakeskus ja jätevedenpuhdistamo.

– Neloslohko on se lähimpänä valtatietä oleva alue. Siellä on tunneli, joka menee parkkipaikalta vanhalle siipikarjatehtaalle. Kun tämä juttu julkaistaan, koko rakennuksen runko alkaa olla hahmollaan, selvittää työpäällikkö Juha Sippola, pääurakoitsija Peab Oy:stä.

Projektijohtaja, Atrian Suomen tekninen johtaja Reijo Äijö toteaa näkymän rakennustyömaalla muuttuvan joka päivä.

– Maaliskuun loppuun mennessä tämä jo näyttää rakennukselta ulkoapäin, hän lupaa.

DJI_0047.jpg

” Maaliskuun loppuun mennessä tämä jo näyttää rakennukselta ulkoapäin.”

Aikataulutus on tärkeää

Aikainen talventulo ja kylmä alkuvuosi eivät rakentajia säikäyttäneet. Juhan mukaan aikataulussa on pysytty hyvin, vaikka maailma ympärillä on yrittänyt laittaa kapuloita rattaisiin.

– Aikataulu laadittiin todella tarkkaan, ja se onkin ollut meille hyvä työkalu. Homma on edennyt hyvällä meiningillä välitavoitteesta toiseen, aivan kuten on suunniteltu.

– Hankaluudet tiettyjen materiaalien saannissa sekä teräksen, puun ja energian hinnannousu heijastuvat suoraan meidän tekemiseen. On kova työ pitää kustannuksia kurissa, mutta siinäkin on kyllä onnistuttu, Juha sanoo.

– Hankintoja on osittain tehty etupainotteisesti, ja näin on saatu pienennettyä toimitusaikoihin liittyviä riskejä, jatkaa Reijo.

Sama tavoite kaikilla

Talotekniikka-asennukset ovat jo alkaneet, ja kun ne kevättä ja kesää kohden laajenevat, väkimäärä kasvaa 250–300 henkilöön.

– Meitä peabilaisia on seitsemän mestaria sekä noin 20 työntekijää koko ajan työmaalla. Lisäksi on ali- ja sivu-urakoitsijoita sekä heidän työntekijöitään ja työnjohtajiaan. Työmaan valvojia on paikalla myös jatkuvasti.

Juha ja Reijo kertovat yhteistyön sujuneen kaikkien osapuolien välillä hienosti aivan alkumetreistä lähtien.

– Kun projekti on iso, toisinkin voisi olla. Mutta kun neuvotellaan, mietitään ja tuumaillaan yhdessä, ja välillä ollaan myös eri mieltä, homma toimii ja yhteinen sävel löytyy. Meillä kaikilla on sama tavoite: tehdä hyvä rakennus, laadukkaasti ja oikeaan aikaan. Jokainen täällä työskentelevä arvostaa ja kunnioittaa toistaan.

”Meillä kaikilla on sama tavoite: tehdä hyvä rakennus, laadukkaasti ja oikeaan aikaan.”

Varmaa on, että moni muistelee tämän pytingin rakentamista ja korona-aikaa samassa lauseessa. Maskit, käsidesit, töiden rytmittäminen, etäkokoukset ja monet muut varotoimet ja ohjeistukset ovat tulleet tutuiksi.

Onnistumisen iloa

Peab on urakoinut Atrian projekteja aiemminkin, joten osapuolet tunsivat toistensa toimintatavat. Juha oli tekemässä esimerkiksi sikaleikkaamoa vuonna 2016. Tällä työmaalla hän kertoo tunteneensa onnistumisen iloa jo monta kertaa.

– Kyllä se hyvältä tuntuu, kun saa työmaan perustettua ja homman rullaamaan – tai kun ykköslohkon runko saatiin valmiiksi ja konehuone, seinät siihen ja katto päälle.

Jo useita vuosia projektin parissa askarrellut Reijo ei unohda sitä hetkeä, kun urakkasopimukset kaikkine neuvotteluineen saatiin maaliin kesällä 2021.

– Se oli kova ponnistus kaikilta tähän hankkeeseen osallistuvilta henkilöiltä. Kun sopimuksia tehtiin, ilmassa oli monenlaisia uhkia ja riskejä, jotka kuitenkaan eivät ole toteutuneet. Kaikki on mennyt paremmin kuin pahimmillaan on pelätty.

TEK_0093.jpg

Juha Sippolan (vas.) ja Reijo Äijön mukaan valmista tulee nyt niin, että näkymä rakennustyömaalla muuttuu joka päivä.

Teksti: Pirjo Latva-Mantila
Kuvat: Tuukka Kiviranta