Kinkku, tuo herkullinen possunkankun paistirykelmä potkineen päivineen, on pian taas yhtä ajankohtainen kuin vääjäämättä pimenevät talvi-illat. Tunnettua Marvel-sarjakuvaa mukaillen ”kinkun himo tuo mukanaan suuren vastuun”, onhan muistettavaa paljon. Vuosittain samoihin aikoihin täytyy kaivaa mielen naftaliineista sulatusajat, paistolämmöt ja monet muut kertavuosittaiset traditiot.
Sähkön arvon nousu on lyönyt raskaan leimasimensa tulevaan talveen, ja meitä kansalaisia on pitkin syksyä valistettu euroista, joita kuluu sähkösaunan sihauttamisesta pelikonsolin paukutteluun. Mitä siis tehdä, kun kinkku tavalla tai toisella pitää kuitenkin saada kypsäksi ja huntu sen päälle aatoksi?
Luonnollisesti sähköedullisin tapa kypsentää kinkku on olla käyttämättä uunia laisinkaan. Jos sielussa kytee hiukankaan savustamisen tai grillaamisen kekäle vielä sydäntalvena, kannattaa kaivaa hiiligrilli hankien keskelle ja pitää valvojaiset (toivottavasti) rapsakassa pakkasäässä. Toinen, vielä piirun verran primitiivisempi, tapa on notkauttaa pihan kulmaan rosvopaistimonttu, jos maa ei ole vielä roudassa. Tämäkin tapa vaatii toki asialle omistautumista, mutta eikös elävän tulen tuijottamisessa ole jotain mieltä rauhoittavaa ja hypnotisoivaa?
Yllä mainitut tavat edustavat erittäin puristista maailmankatsomusta, mutta mikäli sattuu asumaan leivinuunin ympärille muuratussa mökissä, on kinkku helppo valmistaa ilman sähköä myös tällä perinteisellä tavalla. Tässäkin tulee olla tarkka oikeasta lämpötilasta, ja tarvittaessa kannattaa kysyä rohkeasti neuvoa asiaan jo vihkiytyneiltä.
"Mikäli sattuu asumaan leivinuunin ympärille muuratussa mökissä, on kinkku helppo valmistaa ilman sähköä myös tällä perinteisellä tavalla."
Vaan entäpä jos käytössä on vain nykyaikaa edustava sähkökäyttöinen uuni? Koska uunit, kinkut ja lähtötilanteet ovat varsin erilaisia, emme ala laskemaan auki kilowattien algebraa, vaan keskitytään muutamiin maalaisjärjellisiin perusasioihin. Hoiti homman sitten kotiuunissa tai ammattitason yhdistelmälaitteen avulla, energiatehokkain tapa on käyttää vähän energiaa kuluttavaa matalalämpökypsennystä, joka totta kai on muutenkin paras kypsennystapa verevän kokoiselle kinkulle. Lisäksi ammattikeittiöissä kannattaa ehdottomasti hyödyntää laitteiden ohjelmistoja, jotka on suunniteltu nimenomaan pitkään matalassa lämmössä kypsentämiseen. Nämä laitteiden omat algoritmit pitävät taatusti huolen, että lopputulos on halutunlainen ja saavutetaan mahdollisimman energiatehokkaasti.
"Vaan entäpä jos käytössä on vain nykyaikaa edustava sähkökäyttöinen uuni?"
Toinen ehdottoman tärkeä asia on uunin siisteys: aivan kuten nuohoamattomassa piipussa, yllättävän suuri osa lämpöenergiasta kuluu kaiken ylimääräisen kuorrutuksen ja lian kuumentamiseen, joka kaiken pahan lisäksi vielä estää itse lämpöä jakautumasta ja leviämästä halutun tasaisesti. Eli ensimmäiseksi, hyvän aikaa ennen jouluaattoa, kannattaa avata uunin luukku, kurkistaa sisään ja kysäistä: ”Mites täällä menee?”
Ja ennen kaikkea rakkaat kanssaeläjät: Pitäkää huoli, että kinkku on jääkaapissa tai kylmiössä läpeensä sulanut ja hyvää matkaa kohti huoneenlämpöä ennen uuniin työntämistä. Mitä kylmempi kinkku on, sitä kauemmin ja lujemmin uuni joutuu tekemään töitä. Sopiva kinkun sisälämpötila kypsennyksen aloittamiseen on 10–15 astetta.
Sulatusmuistioon kannattaa merkitä seuraava:
Kinkun koko | Sulamisaika |
Pieni, 2 - 3 kg | 2 vrk |
Keskikokoinen, 3 - 6 kg | 3 vrk |
Iso, 8 -12 kg | 5 vrk |
Kun kinkunpaiston rituaaliin päättää ryhtyä, kannattaa myös miettiä, mikä on oikeasti paras kinkkumalli ja -koko, joka talouteen kannattaa hankkia. Tottahan apetta pitää olla sen verran, ettei jälkeenpäin harmita, mutta riittäisikö kilon tai kaksi pienempi kinkku aikaisempiin vuosiin verrattuna? Oikein mitoitettu kinkku säästää sekä energiaa että ruokahävikkiä. Onneksi lihatalot pitävät huolen, että kaiken kokoisia ja muotoisia kinkkuja riittää saataville yllin kyllin.
Oikein mitoitettu kinkku säästää sekä energiaa että ruokahävikkiä.
Tähän loppuun vielä yksi ajatus, jolla pomminvarmasti säästää oman tuvan sähköä: Varteenotettava vaihtoehto on hankkia kinkku valmiiksi paistettuna tai savustettuna tätä mahdollisuutta tarjoavalta ravitsemusliikkeeltä tai kaupasta. Näin säästää energian lisäksi myös siivouskuluissa ja ajassa sekä tukee paikallista yrittäjyyttä.
Erinomaisia kinkkukinkereitä jokaiselle!