Suomalaisen ruoan päivä on ainutlaatuisen osaamisen juhlapäivä

Suomalaisen ruoan päivä on ainutlaatuisen osaamisen juhlapäivä

ARTIKKELI LIS√ĄTTY 4.9.2023

Suomalaisen ruoan päivää vietetään jälleen 4. syyskuuta. Vaikka suomalainen ruoka on meille atrialaisille ajankohtaista vuoden jokaisena päivänä, on mahtavaa, että aiheelle on olemassa oma juhlapäivänsä! Juhlapäivä on otollinen aika pysähtyä ja miettiä syvemmin suomalaisen ruoan merkitystä. Itselleni suomalaisen ruoan päivällä on iso merkitys saadessani juhlia sitä myös perhetilallisen näkökulmasta.

Itselleni suomalaisen ruoan päivällä on iso merkitys saadessani juhlia sitä myös perhetilallisen näkökulmasta.

Tuottajan roolissa sitä kokee vahvasti, että on osa jotain merkittävämpää. Olen osa sitä ketjua – ihan siellä alkupäässä – josta ruoka suomalaisten perheiden ruokalautasille tulee. Toisin sanoen: arkisella työllä ja teoilla, joita me perhetiloilla teemme, on vaikutusta siihen, että kotitaloudet saavat nauttia puhdasta ja turvallista ruokaa.

Suomalaisen ruoan puhtautta ja turvallisuutta ei voi liiaksi korostaa. Olen etuoikeutettu saadessani todistaa sitä, miten ruoan puhtaus ja turvallisuus varmistetaan jo tilatasolla. Atrialaisilla kanatiloilla otetaan esimerkiksi jokaisesta kanaerästä salmonellanäytteet. Kanalat pestään ja desinfioidaan taukohuoneita myöden tarkasti ennen seuraavan erän saapumista. Kanojen juomaveden raikkaus varmistetaan huolellisella vesilinjojen huuhtelulla. Niin, että jokaisesta kymmenien metrien muodostamasta vesilinjaston nipasta tulee raikasta vettä. Lisäksi kanojen hyvinvointia tarkkaillaan herkeämättä niiden käyttäytymistä ja kanalan olosuhteita, kuten ilmastointia ja lämpötilaa seuraamalla. Tässä vain muutamia seikkoja mainitakseni.

Kun perhetilojen tekemän työn päälle lisätään vielä vastuullisen suomalaisen ruokatalon työ ja osaaminen, on meillä käsissämme ainutlaatuinen kokonaisuus.

Kun perhetilojen tekemän työn päälle lisätään vielä vastuullisen suomalaisen ruokatalon työ ja osaaminen, on meillä käsissämme ainutlaatuinen kokonaisuus – ja juuri tämän vuoksi suomalaisen ruuan esiintuominen on tärkeää! Kaikki se osaaminen, joka tapahtuu kauppaan päätyvän tuotteen taustalla, on ainutlaatuista. Suomalaista ruokaa syödessä ei tarvitse empiä sen alkuperää, sillä tiedämme mistä se tulee.

On etuoikeutettu olo nähdä enemmän kuin vain tuote kaupan hyllyllä. Ruokakaupassa kun satun poimimaan oman tilan kanapaketin, tekisi mieleni alkaa tarinoimaan kaikille lähellä oleville paketissa olevan ruoan alkuperästä ja siihen liittyvästä työstä ja osaamisesta – ei niinkään paatoksellisesti vaan intoa puhkuen! Muiden kanssashoppailijoiden aikaa ja mahdollista hämmennystä säästääkseni tyydyn kuitenkin vain hymyilemään ja hoitamaan tarinoinnin ennemmin tilan Instagramissa. Instatilin nimi kun on sama joka löytyy pakkauksen tilanimen kohdalta. 

On etuoikeutettu olo nähdä enemmän kuin vain tuote kaupan hyllyllä.

Vaikka maailmalla myllertää, suomalaisen ruoan tekeminen on ja pysyy. Sillä on iso merkitys.

Lue myös:
Työssäjaksaminen: Unella ja suunnittelulla pääsee pitkälle