Juhannuksen groovein soundtrack

Juhannuksen groovein soundtrack

ARTIKKELI LISÄTTY 16.6.2020

Jos juhannus olisi soundtrack, sanoisin kahdeksi vahvaksi ehdokkaaksi Snatch – Hävyttömät tai Reservoir Dogs -elokuvien musiikkiraidat. Jälkimmäinen groovaa ajattomuudellaan ja ensin mainittu yllättää joka nurkan takana pitäen kuitenkin huolta omintakeisesta menosta.

Juuri tätä juhannuksen ruoankin tulee olla – groovia ruuvia ja hyväntuulisuutta, järveen upotettua Potturia tai kaupungin arkkitehtonisten helmien syleilyssä paistattelua. Vaikeista elämisen ajoista huolimatta keskikesän juhla kuuluu suomalaiseen kulttuuriin muodossa tai toisessa. Yksi havaittavin näistä on perinteinen yöttömän yön käivärä. Pelkästään juhannuksena pistämme poskeen 10 000 000 kappaletta Atrian suomalaista grillimakkaraa.

Tulee toki muistaa, ettei makkara ole ainoa asia, mikä sihahtaa ja ottaa rusketusraitaa grillin lämmössä. Isommalle jengille parempaa tarjottavaa ei olekaan kuin erilaiset grillipaletit tai haastavampaa haluavalle pienessä etukenossa eteen misattu possun grillikylki tai pätkä maan mainiota naudan ulkofileetä.

Pitopöytää tai viltin ruokapuolen täytettä miettiessä kannattaa hyödyntää hyvää vauhtia heräilevän luonnon antimia. Äkkiväärää herkullisuutta tarjoilee esimerkiksi pikapikaa grillatut ”Rentun Ruusun” uuden kasvun nuoret alut tai kuusen suvikkaat pirteässä yrtti-passion vinaigretessa.

Jos mahdollisuutta mökille vetäytymiseen ei ole, voi juhlan tunnun hakea omaan puutarhaan tai pihattoon puutarhajuhlilla, jossa tärkeintä on fiilis, ei niinkään ruoka. Vaikka sekin toki auttaa asiaa. Tarjottavaksi riittää Cobbin salaatti ja lasillinen kuohuvaa, kun tarinat lentävät tai nauru raikaa paskahousun korttien lätkeessä.  

Juhannus on kliseitä käyttäen yksi niistä suurista ruokajuhlista, jonka aikana tehdään muistoja, solmitaan tuttavuuksia ja nautitaan yhdessä tai erikseen. Tänä vuonna vielä jos sen ihmeen näkisi, että Päivänkehrä meitä lämmöllään suosisi, niin muistetaan heittää sitä vettä vain kuivalla maalla, oli toimenpide sitten suoritettu pystyssä, polvillaan tai horisontaalisesti.

Maukasta juhannusta kaikille!    

 

Äkkiväärä suvisalaatti:
Maitohorsman alkuja, maksimissaan 10 cm pituisia
Kirkastettua voita tai öljyä
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
Pekonia
Krutonkeja
Laadukasta juustoa raasteena tai viipaleina, esim. parmesan tai Jätkäsaari
Grillattuja sitruunanpuolikkaita

Puhdista maitohorsmat ja pyöräytä kirkastetussa voissa tai öljyssä, mausta. Grillaa parsat ja pekonit, asettele vadille. Koristele krutongeilla, juustolla ja grillatuilla sitruunoilla.

Vinkki: Halutessasi voit koristella salaattia myös tuoreella parsalla ja kirsikkatomaateilla.