FOOD SERVICE

Palvelemme kaikkia suomalaisia ammattikeittiöitä kaikissa hyvään ruokaan liittyvissä asioissa.

Vain syöty ruoka ravitsee

Ikääntyneiden ruokasuositus

Vain syöty ruoka ravitsee

Ikääntyneet ovat saaneet uuden päivitetyn ruokasuosituksen, edellinen suositus on vuodelta 2010. Vireyttä seniorivuosiin -ikääntyneiden ruokasuositus opastaa terveyttä edistävän ja toimintakykyä ylläpitävän ruokailun toteutukseen eläkeiän lähestyessä ja eläkeiässä. Ikääntyneiden ruokavalion perustana on suomalaiset ravitsemussuositukset.

Toimintakykyä ylläpitää monipuolinen ja maistuva, terveyttä ja kestävyyttä edistävä ruokavalio. Se sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljavalmisteita sekä riittävästi pehmeää rasvaa, maitovalmisteita, kalaa, siipikarjaa, lihaa, kananmunaa tai kasviproteiinin lähteitä, kuten palkokasveja. Riittävästä energian, proteiinin ja pehmeiden rasvojen saannista on huolehdittava.

Riittävästi proteiinia

Ruokavalion energianmäärän tulisi olla energiankulutuksen mukainen, päivän energiasta 45–60 % tulisi koostua hiilihydraateista, 25–40 % rasvoista ja 15–20 % proteiinista.

Riittävä proteiinin saanti yli 65-vuotiaille on tärkeää, proteiinin saanniksi suositellaan 1,2–1,4 grammaa per painokilo vuorokaudessa, tämä tarkoittaa noin 55–90 grammaa proteiinia vuorokaudessa. Jotta päivän aikana tulisi riittävä määrä proteiinia, proteiinipitoisia ruokia olisi hyvä syödä päivän kaikilla aterioilla myös välipaloilla. 

Pääaterioilla (lounas ja päivällinen) kolmanneksiin jaettu lautasmalli auttaa turvaamaan riittävää proteiinin saantia. Kolmannes lautasesta täytetään proteiinipitoisella ruoalla, kolmannes hiilihydraattipitoisella ruoalla (peruna, viljalisäke) ja kolmannes kasvislisäkeellä. Lisäksi pääateriat sisältävät salaatin, salaatinkastikkeen, leivän ja leipärasvan, proteiinipitoisen ruokajuoman ja jälkiruoan. 

Huomiota myös rasvan laatuun

Riittävän proteiinin saannin lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota rasvan laatuun. Ruuasta saatavien rasvojen tulisi suurimmaksi osaksi olla pehmeitä, tyydyttymättömiä rasvoja. Kovien rasvojen osuus saisi olla alle 1/3 kokonaisrasvan saannista. Välttämättömien rasvahappojen saanti jää ikääntyneillä helposti liian vähäiseksi. Riittävällä rasvan määrällä ja laadulla on merkitystä lihaskadon ehkäisyssä ja hoidossa.

Ikääntyneen toimintakyky vaikuttaa ravitsemuksen tarpeisiin

Kotona asuville ja hyväkuntoisille ikääntyneille sopii samat ruokasuositukset kuin aikuisille. Monipuolisesta ravitsemuksesta on hyvä huolehtia ja syödä riittävästi, koska se edistää toimintakyvyn säilymistä ja kotona pärjäämistä. Sairaudet puolestaan asettavat ruualle ja ruokailun toteutukselle erityisvaatimuksia. Ateriapalvelussa asiakkaan yksilölliset tarpeet on hyvä huomioida muun muassa tarjoamalla mieliruokaa ja mieluisia ateriaa täydentäviä tuotteita, oikealla annoskoolla ja ruoan oikealla rakenteella.

Ruoka on merkittävä mielihyvän lähde

Ei pidä unohtaa, että ruoka on merkittävä mielihyvän lähde ikääntyville. Uudistuneissa ikääntyneiden ruokasuosituksissa kiinnitetään huomiota myös yhdessä syömiseen ja kannustaa lisäämään ruokahetkien sosiaalisuutta mahdollisuuksien mukaan. Ruoka on ikääntyneille merkittävä mielihyvän lähde, ja ruokahetket odotettuja päivän kohokohtia. Ateriapalveluissa kannustetaan huomioimaan ikääntyneiden yksilölliset tarpeet, mieliruuat ja mieluisat ateriaa täydentävät tuotteet.

Vain syöty ruoka ravitsee ja tuo hyvän mielen. Pidetään huoli ikääntyvien hyvästä ravitsemuksesta!

-Kirjoittanut ravitsemusasiantuntija Sara-

 

Haluamme tukea ikäihmisten parempaa arkea nostamalla esille sesonkeihin, juhlapyhiin ja muihin elämänkaaren tärkeisiin tapahtumiin liittyviä muistoja.

Siksi matkaamme nyt yhdessä makumuistojen äärelle! Vinkkiemme kautta voit luoda arjen keskelle arvokkaita elämyksiä.

Ikäihmisten makumuistot 2.jpg

Lataa vinkit talteen.