FOOD SERVICE

Palvelemme kaikkia suomalaisia ammattikeittiöitä kaikissa hyvään ruokaan liittyvissä asioissa.

Miller's BBQ

Vinkit ja ideat

Miller's BBQ

Savustettua lihaa texasilaiseen tapaan. 

MILLERS_ELOKUU2021-54_websize.jpg

Millers BBQ:n suussa sulavat lihat johdattavat makunystyrät texasilaisen barbequen äärelle. Herkulliset lihat valmistetaan miedolla lämmöllä hitaasti savussa kypsentäen.

Juhannusviikolla avautuneen Millers BBQ:n yrittäjät, pitkän linjan keittiöammattilaiset Aki Kinnunen ja Silvar “Sile” Jänes ovat ammentaneet käytännön oppia uuden ravintolan konseptiin barbequen mallimaasta Yhdysvalloista. Kinnunen kävi ennen ravintolan avaamista paikan päällä Texasissa syventymässä savustamisen saloihin. 

– Texasilaiseen tapaan savustettu liha on meillä vielä suhteellisen uusi ilmiö. Suomessa barbeque mielletään usein grilliruoaksi eli tuomme ravintolan kautta uutta ja erilaista bbq-kulttuuria suomalaisille, kertoo Jänes.

Lihat savustetaan päivittäin ravintolan takapihan isossa savustimessa, jossa ne kypsyvät miedossa 90 - 120 asteen lämmössä jopa 20 tunnin ajan. Texasista tilattuun savustimeen mahtuu kerralla 500 kg lihaa.

– Parhaiten savustukseen sopivat rasvaiset ja isot ruhonosat, kuten possunniska, etuneljännes, ribsit, kanan paistileikkeet ja hanger stake. Suosituin on brisket eli naudan rinta, listaa Jänes.

Lihat kuivamaustetaan pinnasta ennen savustamista. Savustuspuuna käytetään lempeän maun antavaa kotimaista leppää.

– Tärkeintä savustuksessa on, että lihan herkulliset aromit ja savun mieto maku pääsevät lopputuotteessa oikeuksiinsa, jatkaa Jänes.

MILLERS_uuni.jpg

Hyvä ruoka houkuttelee asiakkaita kauempaakin

Ravintolan rento tunnelma ja maltillinen hintataso on houkutellut asiakkaita runsain määrin heti avaamisesta alkaen. Suuri suosio on yllättänyt yrittäjät iloisesti. 

–  Olemme mutkaton “pikaruokaravintola”. Ruoan tilaaminen kokilta isosta avokeittiöstä on nopeaa, vaikka lihat ovat savussa useita tunteja, hymyilee Jänes. 

Asiakkaat saavat koostaa annoksen runsaasta lihavalikoimasta omien mieltymystensä mukaan ja täydentää sitä jenkkivivahteisilla lisukkeilla sekä raikkailla pikkelöidyillä kasviksilla.

– Kruununa on itse valmistamamme aito tomaattipohjainen BBQ-kastike, josta olemme saaneet asiakkailta paljon kiitosta, Jänes kertoo. 

MILLERS_2021_tarja.jpg

Savustamisessa korostuu raaka-aineen laatu

Ravintolalle etsittiin alkuun tiloja Hämeenlinnan keskustasta, mutta lopulta päädyttiin jäämään muutaman kilometrin päähän idylliseen Kruunumyllyn miljööseen, jossa yrittäjät pyörittävät tilausravintolaa ja cateringpalvelua. Se mahdollisti myös ison savustimen sijoittamisen ravintolan yhteyteen.

– Syrjäisempi sijainti ei ole asiakkaita haitannut, kun ruokatuotekin on uniikki. Monet ovat tulleet innokkaasti katsomaan myös savustusta, jota esittelemme mielellämme aina mahdollisuuksien mukaan, Jänes kertoo. 

Onnistuneessa ravintolakonseptissa tavarantoimittajat ovat tärkeässä roolissa. Yhteistyö Atrian kanssa on sujunut odotetusti.

– Meille ykkösasiat toimittajavalinnassa ovat raaka-aineen korkea laatu ja turvallisuus sekä toimitusvarmuus. Atrialta on oltu innostuneesti mukana seuraamassa uuden ruokailmiön rantautumista ja olemme testanneet tuotteita yhdessä, kertoo Jänes tyytyväisenä. 

Texasilaisen barbequen tapaan Millers BBQ:n keskiössä on herkullinen liha, jota ravintolassa tarjotaan reiluina annoksina ja lautasten sijaan rennosti peltisiltä tarjottimilta hyvän tunnelman siivittämänä. 

– Teemme isoa ja rehellistä ruokaa lihan rasvaisista ruhonosista hyvällä fiiliksellä. Meiltä kukaan ei ole vielä lähtenyt nälkäisenä kotiin, hymyilee Jänes.

 

Atria Takuumureasta™ valmistuvat huippulaadukkaat liharuoat

Atria Takuumurea™ -liha on valmiiksi mureutettua korkealaatuista suomalaista naudanlihaa. Tarkalla menetelmällä mureutetun lihan avulla voidaan varmistaa, että ravintolassa valmistettaviin liharuokiin saadaan herkullisen murea ja tasalaatuinen lopputulos. 

Atria Takuumurea™-menetelmä perustuu raakakypsyttämiseen, joka on luonnollinen, lihan omien entsyymien toimintaan pohjautuva tapa tehdä lihasta entistä mureampaa. Mureutukseen valikoidaan parhaimmat fileet ja paistit, jotka raakakypsytetään tarkkaan valvotuissa olosuhteissa ruhonosasta riippuen 4 – 6 viikkoa. Mureutetun lihan tunnusmerkkeihin kuuluvat tumma väri, pehmeys ja hapahko tuoksu. 

Atrian mureutetut lihat ovat niittäneet mainetta kansainvälisesti arvostetussa World Steak Challenge -kilpailussa, jossa Atria Takuumurea Premium Naudan Entrecotesta tehty pihvi palkittiin maailman parhaana pihvinä. 

 

Kuvat Millers BBQ/Mikko Uosukainen 

Ammattilaisten Takuumurea -tuotteet